Digitalisering
in 2021
De visie op digitale zorg is vastgesteld met het bestuur: praktijken bieden in de toekomst zowel fysieke als digitale patiëntenzorg.
ROHA huisartspraktijken van de toekomst bieden optimale hybride zorg aan hun patiënten. De vorm van huisartsenzorg is persoonsgericht en is een combinatie van fysieke en digitale communicatie, passend bij de rol van huisarts of praktijkondersteuner, en afgestemd op de mate van zelfmanagement en -regie van de patiënt. Werkplezier voor de zorgverleners staat hoog in ons vaandel, digitalisering draagt hier dan ook aan bij.
Patiënten maken steeds meer een eigen keuze in welke vorm van huisartsenzorg zij willen krijgen. De grote mate van zelfmanagement en behoefte aan zelfregie, gecombineerd met de digitale mogelijkheden die beschikbaar zijn maken dit mogelijk.
Om een hybride zorgaanbod op een efficiënte en effectieve manier te kunnen leveren, ontzorgt de ROHA de huisartsen optimaal in de digitalisering van hun praktijk en zorg.
Veel praktijken voelden zich ondersteund bij de digitalisering van hun praktijk
We ontwikkelden ons verder in het op afstand ondersteunen van praktijken rondom de digitalisering van hun praktijk. Niet alleen boden we ‘extra handjes’ met de inzet van medisch studenten, ook werkten we samen met de Helpdesk Digitale Zorg. Zo konden we ook minder digivaardige of laaggeletterde patiënten ondersteunen bij bijvoorbeeld het gebruik van het patiëntportaal. Dit scheelde de praktijken een hoop werk. Het gebruik van het patiëntportaal nam toe, en de telefoondruk bij de assistente nam af. Ook leverden we ondersteuning op het gebied van beeldbellen en cBoards. Dit deden we voornamelijk in het kader van Toekomstbestendige huisartsenzorg.
In 2022 zullen we nog meer ondersteuning bieden bij digitalisering, en praktijken begeleiden in de ontwikkelingen die nodig zijn om meer kwalitatief goede digitale zorg te kunnen leveren.
Wil jij de digitale zorg in jouw praktijk ook op een hoger plan tillen? Neem dan contact op met Huib Hoogendijk, Claudia Borsch of Evelien Vos, programmaleider IT projectleiders ICT en eHealth.
Mascha Bevers - CMIO bij de ROHA
Sinds eind 2021 kent de ROHA de functie van Chief Medical Information Officer. Hiervoor is huisarts Mascha Bevers aangetrokken. Een oude bekende in een nieuwe rol. Zij is de schakel tussen de huisartsen en het beleid van de ROHA ten aanzien van digitale ontwikkelingen.
Het ICT-stimuleringspakket zorgt voor ondersteuning op maat voor de huisartsenpraktijken
Met het ICT-stimuleringspakket konden praktijken aan de slag met technologische ontwikkelingen die het werk in de praktijk ondersteunen en aansluiten op de landelijke wet- en regelgeving. Na een online scan en een (beeld)belafspraak kregen praktijken een ICT-advies waarna ze de middelen mochten aanschaffen die hiervoor nodig waren.
Het doel van dit pakket is dat een praktijk de basis op orde heeft, zodat het goede zorg op afstand kan bieden, en ten minste aansluit op LSP. Ook kan de praktijk optimaal gebruik maken van het patiëntportaal.
Wil jij ook de basis op orde hebben in jouw praktijk en heb je nog geen ICT-adviesgesprek gehad? Neem dan contact op met Huib Hoogendijk, programmaleider IT.
“Ondersteuning was heel concreet en praktisch, en jullie namen me heel veel werk uit handen.”
- B. Thiel | Huisarts aan het park
Doordat in 2021 bijna alle ROHA-huisartsen aangesloten zijn op het LSP kunnen de HAP en SEH veilige zorg bieden voor de patiënten
Met de (tijdelijke corona-)opt-in is veilige zorg mogelijk op de HAP en SEH. Daarnaast vormt LSP de basis voor de verdere ondersteuning van netwerkzorg (cKIS/cBoards). In de nabije toekomst zullen onder andere ook het medicatieverkeer en verhuisdossier via LSP lopen.
LSP-ketenzorg vervangt de OZIS-koppeling en maakt registratie in het HIS mogelijk
Eind 2021 is gestart met de uitrol van LSP-ketenzorg bij de ROHA-praktijken. Samen met 3 HIS leveranciers, Caresharing en VZVZ (eigenaar LSP) werkten we aan de doorontwikkeling van LSP-ketenzorg voor implementatie in de huisartsenpraktijk. In 2022 zullen nagenoeg alle huisartsen een LSP-ketenzorg koppeling met het KIS hebben.