Wijkgroepen
in 2021
Huisartsen vinden steun en inspiratie bij elkaar in de wijkgroepen
Zelfs toen alle niet-patiëntgebonden overleggen vanwege de crisis werden geannuleerd, gingen de meeste wijkgroepen juist door. Dit gebeurde grotendeels online. Deelnemers wisselden ideeën uit en steunden elkaar, bijvoorbeeld door samen de waarneming te regelen.
Ook in de visie van de coöperatie neemt de wijkgroep een belangrijke plaats in. Het is een plek voor intercollegiale toetsing, en essentieel voor de democratisering van de ROHA. De wijkgroep is dé plaats waar we al onze huisartsen kunnen betrekken bij wat we doen.
Helaas zitten nog niet álle huisartsen in een wijkgroep. In 2021 is één nieuwe wijkgroep gestart, Nieuw Noord. In 2022 verwachten we dat nog een aantal nieuwe wijkgroepen starten.
Vanaf 2022 is er een ruim budget beschikbaar voor de wijkgroepen om de kwaliteit van de zorg en samenwerking in de wijk naar een hoger plan te tillen. Heb je vragen over, neem dan contact op met Yola Janssen, coördinator wijkgroepen ROHA.
Op de agenda van veel wijkgroepen: ervaringen uitwisselen en verbinden met andere zorgverleners in de wijk
Ondanks de pandemie spraken de wijkgroepen over meer dan alleen corona. Ze verbeterden de verbinding met andere zorgverleners in de wijk, én scherpten de visie van de coöperatie aan.
Wijkgroepcoördinatoren ondersteunen nu ook bij het organiseren van hybride bijeenkomsten
De wijkgroepcoördinatoren ondersteunen de wijkgroepen bij de zaken waar je geen arts voor hoeft te zijn. Het afgelopen jaar betekende dat ook veel online ondersteuning bij de wijkgroep bijeenkomsten. Nu er weer meer fysieke bijeenkomsten mogelijk zijn is het handig om hybride vergaderingen te kunnen doen. Daarom hebben de coördinatoren een training hybride vergaderen gevolgd. Zo kunnen zij de wijkgroepen ook in de toekomst goed blijven ondersteunen.
De wijkgroepen zijn een integraal onderdeel van de ROHA en dragen bij aan de democratische structuur van de organisatie
16
wijkgroepen in totaal
1
nieuwe wijkgroep: Nieuw Noord
176
ROHA-huisartsen behoren tot een wijkgroep
Intercollegiale toetsing als tegengif voor de druk op de praktijk
Verschillende wijkgroepen zijn enthousiast over intercollegiale toetsing in de wijkgroep. De bijeenkomsten gaan over datgene waarvoor je huisarts werd: je patiënten nog beter kunnen helpen.
Intercollegiale toetsing is ook in de coöperatievisie een belangrijk punt. Daarom hebben we gekeken hoe we het spiegelen in de wijk nog beter kunnen ondersteunen. Wijken die dat wilden konden spiegelen op LDL en bloeddruk met gegevens uit het Keten Informatie Systeem. In 2022 willen we niet alleen spiegelbijeenkomsten rondom de data van de chronische zorgprogramma’s ondersteunen, maar ook spiegelbijeenkomsten ondersteunen met gegevens uit het HIS.
Wil jij ook aan intercollegiale toetsing doen en inspirerende spiegelbijeenkomsten houden met de huisartsen in jouw wijkgroep? Neem contact op met Thessa Bronwasser voor de mogelijkheden.